Hoeveel tijd besteed jij nou echt aan onzin?!

Continue kijken wij op onze telefoon, bewust of onbewust. Herken jij dit?

  • De wekker gaat en.. je kijkt even op je telefoon. Gelijk even FB checken en je e-mails langslopen. Heb je nog appjes? Even snel reageren hierop dan.
  • Je neemt een douche en begint aan het ontbijt en.. even op je telefoon kijken, misschien het nieuws, misschien weer even FB checken, even posten wat je aan het ontbijten bent of wat je gaat doen vandaag.
  • Onderweg naar werk, even op je telefoon kijken
  • Eenmaal op werk aangekomen, kijk je best vaak op je telefoon eigenlijk…
  • Bij thuiskomst, onder het tv kijken, voor het slapen gaan. Altijd is de telefoon binnen handbereik!

Wat kost dit je op een dag?

Heb je wel eens bijgehouden met een app of handmatig hoeveel tijd dit nu kost op een dag? Je begint bij het kijken naar één binnengekomen berichtje maar voor je het weet heb je al verschillende dingen geopend en scroll je door van alles en nog wat. Je bent zo een kwartier verder.

Ik ben heel benieuwd op hoeveel tijd jij uitkomt op een dag. Zelf heb ik het de afgelopen tijd ook eens bekeken en zit ik op een slechte dag toch al gauw op 1.5 uur. 1.5 uur! Wat kun je daarin niet allemaal doen? Als je je bedenkt dat we leven in een tijd waarin het altijd druk is, waarin we tijd te kort hebben en zoveel meer nog zouden willen doen. Waar zou jij die 1,5 uur per dag aan willen besteden?

Wat levert het je op om minder op je telefoon te kijken?

  • Tijd! Iedereen is op zoek naar tijd, niemand heeft tijd, tijd moet je zelf maken en je moet zelf kiezen waar je tijd aan besteedt. Wanneer je er bewust voor kiest om minder tijd te besteden aan je telefoon heb je ineens tijd over die je kunt gebruiken voor andere zaken.
  • Je stemming wordt niet beïnvloed door wat anderen doen. De meeste mensen plaatsen alleen maar leuke dingen online en daardoor kun je het gevoel krijgen dat het leven van een ander veel leuker of rijker is. Dit is vaak helemaal niet het geval. Andersom kan het ook zijn dat je heel vrolijk bent en alleen maar verdrietige dingen van de hele wereld leest. Dit kan behoorlijk overweldigend zijn en je stemming beïnvloeden.

Hoe pak je dit aan?

Je wilt hiermee aan de slag maar het op je telefoon kijken is zoiets gewoons geworden, het gaat zo automatisch. Wat voor mij werkt is het werken met blokken waarin je op je telefoon kijkt en bijvoorbeeld je e-mail leest. Afhankelijk van hoeveel tijd je nu hieraan op een dag kwijt bent kun je doelen gaan stellen. Wanneer je bijvoorbeeld 1,5 uur op je telefoon zit begin dan met 6 keer per dag 10 minuten. Op deze manier bespaar je al snel een half uur en heb je toch het gevoel dat je niets mist. Om ervoor te zorgen dat je het bij 10 minuten houdt is het verstandig om een alarm te zetten en na 10 minuten echt te stoppen en wachten op het volgende blok. Je kunt hier op je eigen manier mee aan de slag gaan en het terugbrengen naar wat voor jou goed voelt.

Wanneer ben jij tevreden over je telefoongebruik en wat ga je met de overgebleven tijd doen? Laat het mij hieronder weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *